Hur gör jag nu?

Att mista en nära vän eller anhörig är en av livets mest omvälvande och ofta mycket oväntade händelser. Därför finns vi alltid till hands, när du än behöver oss. Och vi kan försäkra dig om att vi har all den erfarenhet och kunskap som krävs för att ge dig rätt hjälp i den svåraste av stunder.

För den som vill förbereda sig inför det som ska ordnas runt en begravning har vi tagit fram en skrift som heter ”Hur gör jag nu”. Du är välkommen in att hämta den hos oss.

Kontakta anhöriga och vänner

Bland det första du bör göra är att kontakta anhöriga och vänner och meddela vad som har hänt. Var samtidigt inte rädd för att be om hjälp och stöd. Det är en förmån att ha några som man kan prata med och dela sorgen med. De flesta brukar också bli tacksamma om de kan bidra på något sätt, till exempel med så vardagliga saker som att handla och laga mat.

Andra kontaktmöjligheter

Har du ingen närstående att prata med, kan du vara säker på att det finns andra som är beredda att stödja dig. Du kan till exempel kontakta sjukhusprästen, sjukhusets kurator, församlingsprästen eller distriktsläkaren. Telefonnummer till din församling och till ”jourhavande” finns i telefonkatalogen. Det finns också olika stödföreningar som en kurator till exempel kan ge dig närmare information om.

Ta en sak i taget

När det sedan kommer till allt som måste ordnas när en anhörig har avlidit är vårt råd att inte ha för bråttom. Ta en sak i taget - mycket av det du oroar dig för kan nästan alltid vänta ett litet tag. Ett av de viktigaste besluten du har framför dig är att välja rätt begravningsbyrå. Att välja en begravningsbyrå som är auktoriserad är en trygg försäkring om att få rätt hjälp och stöd när du som bästa behöver det.